چند تا سؤال هست که مدتی ذهنم رو درگیر کرده و دارم بهشون فکر میکنم.
مسئلهام هم مثل مسئله خیلیهامون مسئله چاقی و اضافه وزن هست. و اخیراً دارم ویدئوهایی رو میبینم که تمام باورهای قبلیام درباره چاقی رو زیرسؤال میبرند و جالب این که تو سبک غذاییام تغییراتی دادم و «به راحتی» دارم وزن کم میکنم.
ولی چون از مطالبی که میبینم کاملاً مطمئن نیستم، سؤالاتی که برام پیش میاد و متخصصین امر این موارد رو زیر سوال میبرند رو اینجا مطرح میکنم.
سؤال پرسیدن همیشه بهتر از جواب دادنه و تو این پست نمیخوام هیچ جوابی راجع به هیچ چیزی بدم. فقط دوست دارم ذهن خودم و شما رو قلقلک بدم. شما رو نمیدونم برای من حتی نوشتن سؤال هم آرامش بخش و مفیده.
سوال اینه که آیا ما راجع به بدن و اضافه وزن درست فکر میکنیم؟ اگر آره چه اتفاقی افتاده که در ۳۰ ۴۰ سال گذشته، همه جای دنیا در حال تجربه چاقی هستند؟
آیا این روند چاقیای که الان میبینم قبلاً هم بوده؟ چند درصد اجداد ما چاق بودند؟
آیا همه متخصصین تغذیه راجع به چاقی درست فکر میکنند؟ آیا دستورالعملهای پزشکی مرسوم راجع به این قضیه درسته؟
اگر اره. پس چرا روز به روز مردم دارند چاق میشن؟ آیا چاق شدن مردم تقصیر خودشون هست؟ آیا از بی خاصیتی و بی اراده بودن ماست که داریم چاق میشیم؟
آیا هر کسی که چاق هست، بیاراده هست؟ یا این که عوامل دیگهای مثل نوع غذا هم مؤثره. آیا زمان غذا خوردن هم روی چاقی تأثیر داره؟
آیا روزه خشک در کاهش وزن تأثیر داره؟ اگر تو روزه آب بخوریم، چی؟
آیا مقدار انرژیای که دریافت میکنیم مهمتره یا این که انرژی را از چه چیزی دریافت میکنیم؟
آیا لزوماً برای کاهش وزن باید گرسنگی کشید؟ تأثیر گرسنگی چقدره؟
آیا دستورالعملهای موسسه غذایی آمریکا و دستورالعملهای رفرنس پزشکی کار میکنه؟ آیا هرم غذایی به این شکل هرم درستی هست؟ چه کسی تصمیم گرفته که به این شکل باشه؟ چرا نباید هرم رو برعکس کرد؟ کی گفته؟ آیا دانشمندان این کار رو کردند یا این که سیاستمداران بدون توجه به عوامل دیگه هرم غذایی رو تغییر دادند؟ آیا تو این فرآیند بعضی از «شکنجه دادن» داده استفاده کردند تا مقالاتی نادرست منتشر کنند؟
آیا تحقیقاتی راجع به چاقی هست که سالهاست داره نادیده گرفته میشه؟ آیا صنعت غذایی داره به برخی دانشمندان و سیاست مداران رشوه میده تا بخشی از حقیقت رو پنهان کنند؟
اکثر ما بارها و بارها «رژیم غذایی» گرفتیم. رژیمهایی که باید داخلشون گرسنگی تحمل میکردیم و به سختی وزن کم میکردیم. و بعد از مدتی هم دوباره برمیگشتیم به وزن اولیهمون.
ولی برای من همیشه یک سؤال وجود داشته. چرا بدن خود به خود خودش رو تنظیم نمیکنه؟ مگر نه این که بدن انسان یک سیستم پیچیده است که هزاران هورمون برای کنترل هر چیز داره؟ چرا وقتی زیاد غذا میخوریم بدن خودش کنترل نمیکنه؟ چرا وقتی باید دست از غذا بکشیم، هورمون سیری رو ترشح نمیکنه؟
آیا اجداد ما کالریهای روزانه دریافتیشون رو میشمردند؟ آیا اصلاً کالریشماری به معنای الان وجود داشته؟
آیا بدن یک سیستم پیچیده نیست؟ اگر بله پس چرا خودش میزان ذخایر چربیاش رو تنظیم نمیکنه؟ کدوم برای بقای بدن بهتره. چاق بودن یا تناسب اندام؟ آیا اون اجدادمون که اضافه وزن شدید داشتند میتونستند غذاشون رو تأمین کنند؟ یا این که میمردند؟
پس چرا وزن کم نمیکنیم؟ آیا «غذای واقعی» میخوریم؟ چیزهایی که اجدادمون به عنوان غذا میشناختند؟ یا نه چیزهای که صنعت غذا به ما قالب کرده رو میخوریم؟ تعریف «غذا» چیه؟ به چه چیزی غذا میگیم و چه چیزی غذا نیست.
اما شاید داستان اینطوری نیست. شاید هم اینطوری هست که ما داریم چیزهایی رو میخوریم که «هیچ وقت» اجدادمون به این اندازه نمیخوردند. و چیزهایی رو نمیخوریم که اجدادمون میخوردند؟
آیا «کم بخور و همیشه بخور» توصیه درستی هست؟ آیا شما روزانه الکل میخورید؟ مصرف کم الکل راحت تره یا اصلاً نخوردنش از اول؟ آیا کم سیگار کشیدن راحت تره یا اصلاً سیگار نکشیدن؟
حالا سوال؟ آیا کم خوردن قند راحتتره یا اصلاً قند نخوردن؟
میانگین مصرف قند و کربوهیدرات تصفیه شده در روز برای آمریکاییها ۱۰۰ گرمه. در حالی که نهایت مصرفی که بدن میتونه پردازش کنه ۲۵ گرم در روزه. چه اتفاقی برای بدن میفته وقتی قند بیش از حد مصرف میکنیم؟
آیا اجداد ما این همه قند میخوردند؟ دقیقاً چه زمانی در طول تاریخ این همه قند مصرف میکردیم؟
به فروشگاه مواد غذایی برید و غذاها رو نگاه کنید. ببینید چقدر قند داره تا سرتون درد بگیره از مقدار قندی که داریم در طول روز میخوریم. ما چقدر قند میخوریم؟
فقط یک لیوان نوشابه ۲۵ گرم قند ساده داره. کبد نهایتاً در روز همین مقدار رو میتونه تحمل کنه. ولی ما به راحتی تا ۴ ۵ برابر مقداری که نیازه میخوریم و اصلاً هم برامون مهم نیست که چه اتفاقی برای بدنمون میفته.
آیا بدن تکامل یافته که نوشابه بخوره؟ یا این که نوشابه «آشغالی» بیش نیست؟
تکنولوژی پیشرفت میکنه. فرهنگها و سنتها عوض میشن. اما آیا بدن هم میتونه به همون سرعت تغییر کنه؟ حجم غذاهایی که میخوریم که «غذا» نیستند چقدره؟
سیب یک غذای سالمه. ما سیب رو تو دستگاه آبگیری میاندازیم و «تفاله»اش رو میاندازیم دور. کالریاش هم برای ما هیچ تفاوتی نمیکنه. اما آیا برای بدن آب سیب با سیب یکی هست؟
چرا صنعت غذا سعی میکنه که بگه آب سیب با سیب یکی هست؟ چقدر میوه در طول روز میشه خورد؟ آیا تمام میوهای که میخوریم جذب بدن ما میشه یا این که بخشیاش غذای باکتریهای روده میشه؟ بادوم چطور؟ آیا تمام بادومی که میخوریم جذب بدن ما میشه یا باز هم بخشیش سهم باکتریهاست؟
چی میشه اگر به باکتریهای روده غذا ندیم؟
آیا کالری غذاها سنجه درستی برای تعیین نحوه هضم غذاست؟ کالری مقدار انرژیای هست که از غذا بدست میاد. آیا اضافه کالریای که دریافت میکنیم همهاش چربی میشه؟ یا این که برای بدن متفاوت هست که کالری رو از چه غذایی دریافت کردیم؟
آیا بدن ما با چربیهای سالم مثل بادام و گردو و ماهی همونطور برخورد میکنه که با پیتزا برخورد میکنه؟ فرض کنید کالری یک مشت بادوم و ماهی با کالری قسمتی از پیتزا یکی هست. آیا واقعاً برای بدن تفاوتی ندارن؟
آیا ۱۰۰ کالری که از گردو دریافت میشه با صد کالری که از نون سفید دریافت میشه یکی هست؟ آیا کالریای که از گوشت گوسفند و چربی اون بدست میاد با کالریای که از برنج بدست میاد یکی هست؟ بدن با هر کدوم چطور برخورد میکنه؟ برنج قهوهای با برنج سفید چه تفاوتی داره؟
انرژی هر کدوم چطوری آزاد میشه؟ آیا انرژی کربوهیدرات ساده مثل برنج سفید و نون همونطوری آزاد میشه که انرژی چربی آزاد میشه؟ تفاوتش با پروتئین چیه؟
کدوم سطح انسولین خون رو بالا میبره؟ کدوم به آدم احساس سیری بیشتری میده و چقدر سیر میمونیم.
آیا ۵۰۰ کالری برنج سفید همون قدر ما رو سیر نگه میداره که ۵۰۰ کالری ماهی؟ آبگوشت چطور؟ آبگوشت چقدر ما رو سیر نگه میداره؟
غذا چیست؟ اصلاً به چی میگیم غذا و چه چیزی آشغال هست و چه چیزی سم؟ آیا شما حاضرید روزانه مقدار خیلی خیلی کمی «سم» بخورید؟ آیا با خوردن سم در مقدار خیلی کم میمیریم؟
آیا اسیدهای چرب ترانس چیزی جز سم هست؟ صنعت غذا به این نتیجه رسیده که اگر چربی رو بیش از حد گرما بدیم، به اسید چرب ترانس تبدیل میشن که باکتریهای طبیعت نمیتونند «فاسدش» کنند؛ یعنی نمیتونند ازش استفاده کنند. پس میشه طولانی مدت نگهش داشت.
چه چیزی باعث میشه فکر کنیم که بدن ما توانایی جذب اسید چرب ترانس رو داره؟ اگر جذب نمیشه، این «سم» کجا میره؟
اسیدهای چرب ترانس در قرن ۱۹ رواج پیدا کردند و تو اواخر قرن ۱۹ دانشمندان فهمیدند که نه تنها حیوانها رو میکشه بلکه انسان رو هم میکشه. تا ۲۰۱۳ طول کشید تا FDA کلا ممنوعش کرد.
پس چرا تو فروشگاههای ما کنسروهایی پر از اسیدهای چرب ترانس هست؟ از کارخونه شکایتی ندارم. ما چرا سم میخریم؟
آیا افزایش کالری دریافتی لزوماً باعث چاقی میشه؟
آیا محدود کردن مصرف کالری باعث لاغری میشه؟
آیا چربی شکمی به خاطر مصرف زیاد چربی هست؟ چه چیزی باعث میشه که چربی شکمی داشته باشیم؟ چه کسی اولین بار گفت که چربی بد هست؟ آیا همه چربیها به یک شکل هستند؟ تفاوت چربی سالم و چربی غیر سالم چیه؟
آیا تحقیقاتی که در زمینه چربی اشباع و مضراتش رخ داده حرف درستی میزنند؟ آیا مصرف تخممرغ بده؟ کره چطور؟ دمبه چطور؟ گوشت قرمز با گوشت سفید چه تفاوت اساسیای داره؟ آیا رنگ گوشت خبر از سر درون میده؟ چقدر چربی در روز میشه خورد؟ اجداد ما چقدر میخوردند؟
بقیه چربیها چطور؟ آیا حواسمون هست که چقدر داریم روغن گیاهی مصرف میکنیم؟ خواصش چیه و کجاها باید احتیاط کنیم؟
آیا باید «سم» را همیشه خورد ولی عوضش کم بخوریم؟ بدن چطور با مواد سمی رفتار میکنه؟
نظرتون چیه اگر ما دائما در حال خوردن «سم» باشیم ولی خبر نداشته باشیم؟
تفاوت قند و الکل در چیه؟ قند ساده از دو بخش گلوکز و فروکتوز تشکیل شده.سلولهای بدن با گلوگز چطوری رفتار میکنه؟ با فرکتوز چطور؟
شباهتهای فروکتوز و الکل در چه مواردی هست؟ چقدر فروکتوز در روز میشه خورد؟ مگر نه این که میوه از فروکتوز و فیبر تشکیل شده. آیا میشه تو مصرف فرکتوز زیادهروی کرد؟ اجداد ما کی و چرا میوه میخوردند؟
کجاها و چقدر تو رژیم غذاییمون داریم قند مصرف میکنیم.
منظورم حبه قند نیست. یک سری به فروشگاههای زنجیرهای بزنید و قند افزودنیشون رو نگاه کنید. ما روزانه چقدر قند میخوریم؟
یک عدد بستنی چقدر قند داره؟ یک عدد بیسکوئیت شکلاتی چطور؟ شکلات چی؟
آیا مصرف قند اعتیاد آوره؟ اگر بله نشانههای این اعتیاد چیه؟ آیا چاقی کودکان مسئله عادیای هست؟ چرا کودکان چاق هستند؟ آیا ورجه وورجه نمیکنند؟ چرا بعضیها از موقع به دنیا اومدند چاق هستند؟ آیا اونها هم ورزش کافی نکردند و تقصیر خودشونه؟ آیا شیر مادر در این زمینه تأثیر داشته؟
احتمالاً کسانی که از من بزرگتر هستند یادشون هست که قدیمها، نرخ اضافه وزن خیلی خیلی کمتر بود. آدم چاق به این اندازه نداشتیم. چه چیز تفاوت کرده؟ آیا پدربزرگهای ما کالریهای غذاها رو میشمردند؟ یا به بدنشون اعتماد میکردند و بدن خودش تنظیم میکرد؟
تفاوت کربوهیدرات ساده و غلات کامل چیه؟ مگر نه این که غلات کامل یه عالمه فیبر داره که بدن نمیتونه هضمشون کنه؟ آیا چون بدن ما نمیتونه فیبر رو هضم کنه، بی خاصیت هست؟ آیا بخشی از بدن هست که به این فیبرها نیاز داره و اگر بهش نرسونیم به ما، آسیب میرسونه؟
تفاوت قند ساده و کربوهیدرات تصفیه شده چیه؟ آیا بدن به اونها به یک شکل نگاه میکنه؟ اگر اره. ما روزانه چقدر کربوهیدرات تصفیه شده میخوریم و بدن چقدرش رو میتونه پردازش کنه؟
بقیهاش کجا میره؟ آیا جذب سلولها میشه و یا این که بصورت چربی ذخیره میشه؟
یک عالمه باکتریای که در انتهای روده قرار دارند چیکار میکنند؟ تعدادشون چقدره؟ آیا وظیفه ماست به اونها غذا بدیم؟ غذاشون چیه؟
آیا خوردن چربی باعث میشه چاق بشیم؟ چه اتفاقی میافته وقتی چربی میخوریم؟ چه اتفاقی میافته وقتی کربوهیدرات میخوریم؟ اگر کربوهیدراتی که میخوریم فیبر زیاد داشته باشه چطور؟
آیا راجع به دیابت درست فکر میکنیم؟ آیا دیابت به هیچ وجه قابل درمان نیست؟ آیا تزریق انسولین برای کسی که دیابت داره، درمان هست یا سرکوب موقت درد؟ علت رخدادن دیابت چیه؟ رابطه دیابت با قند دریافتی چیه؟
گزارشها راجع به مصرف سالیانه قند در ما متفاوته. اما به نظر میاد هر ایرانی به طور میانگین بالای ۳۰ کیلوگرم قند در سال مصرف میکنه. آیا بدن توانایی پردازش این همه قند رو داره؟ برای مقداری که نمیتونه پردازش کنه چه اتفاقی میافته؟
قند روی سطح انسولین چه تأثیری میگذاره؟ اصلاً سطح انسولین خون چه اهمیتی داره؟ تو اجداد ما به چه شکل بوده و مقدار بهینهاش چقدر باید باشه؟
بدن چطوری میفهمه که کی سیر شده؟ آیا چربی و پروتئین باعث سیری میشن؟ آیا قند ساده باعث سیری میشه؟ چقدر قند باید خورد تا سیر شد؟ و چقدر بعد دوباره گرسنهمون میشه؟
چقدر چربی و پروتئین باید خورد تا سیر شد و چقدر بعد دوباره گرسنهمون میشه؟
آیا تا حالا دقت کردید که با خوردن نون سفید و پنیر به سختی میشه سیر شد. آیا میشه تو خوردن کربوهیدرات تصفیه شده و قند پرخوری کرد؟ اگر اره. بدن چرا جلوش رو نمیگیره. چرا سینگال سیری رو صادر نمیکنه؟
در طول روز چند وعده باید غذا بخوریم؟ آیا باید همیشه در حال خوردن اسنکهای کمخاصیت کارخانهای باشیم؟ اجداد ما چند بار در طول روز غذا میخوردند؟ آیا اجدادمون مثل چیزی که بعضی متخصصان تغذیه میگن، همیشه در حال مصرف غذا بودند؟
یا این که اجدادمون تو طول روز اکثراً به دنبال شکار بودند و فقط یک یا دو بار در روز غذا میخوردند و بس؟
آیا مصرف میان وعده در طول روز مفیده؟ آیا اجدادمون این همه میانوعده میخوردند؟ آیا اصلاً دسترسی به این همه میان وعده داشتند؟ صبحانه چی؟ آیا مردم همه کشورهای دنیا صبحانه میخورند؟ آیا اصلاً لازمه؟
واقعاً اجداد ما چند بار تو روز غذا میخوردند؟ تاریخ چی میگه؟ آیا همه مردم همیشه ۳ وعده غذای اصلی داشتند و ۴ تا میانوعده؟ یا این که خیلی وقتها اصلاً چیزی برای خوردن نبوده؟ آیا بدن برای این حجم غذاهایی که ما ۲۴ ساعت داریم میخوریم، تکامل یافته یا قدرت تحمل گرسنگی رو هم داره؟
اصلاً بدون آب چند روز میشه زنده موند؟ اگر آب بخوریم چی؟ آیا هستند کسانی که تونستند یک سال بدون غذا (با دریافت مولتی ویتامین) زنده بمونند؟ اگر بله. آیا «هیچ تأثیر بدی» روی سلامتیشون گذاشته؟ سه روز چی؟ آیا میشه تو یوتیوب افرادی رو دید که چند روز فقط آب میخورند؟ تأثیر این کار روی سلامتی چقدره؟ چرا بعضی افراد مثل Pavel Durouv که چاق هم نیستند، روزه آب میگیرند؟
آیا اگر شام رو کمی زودتر بخوریم عملاً یک بازه تنفس برای بدن درست کردیم که بتونه مثل اجدادمون کمی استراحت کنه و به «تمیزسازی» خودش مشغول بشه؟ یا نه؟ بهتره که شام رو انقدر دیر بخوریم که احیاناً بدن اصلاً تو خواب هم گرسنگی تحمل نکنه و مجبور باشه که غذاهایی که خوردیم رو هضم کنه. تأثیر این مورد روی کیفیت خواب چطوره؟
آیا همه متخصصین تغذیه راجع به غذا به یک شکل فکر میکنند یا این که صنعت غذا (و بازار تبلیغات قدرتمند اون) جلوی این رو گرفته که صدای بعضیها دربیاد؟ آیا صدای همه به یک اندازه شنیده میشه؟ آیا نظر همه متخصصین راجع به مسائل یکی است؟ آیا میشه یک رژیم غذایی ثابت برای همه تجویز کرد؟
رژیمهای غذایی کم چرب و پرکربوهیدرات سالمترند یا رژیمهای پرچرب و کم کربوهیدرات؟ آیا قوت غالب ما ایرانیها برنج و نان تصفیه شده هست؟ اگر بله. چه اتفاقی میافته اگر فقط برای یک بار، کربوهیدرات تصفیه شده رو کم کنیم و «خورشت» بیشتر بخوریم؟ چه اتفاقی میافته اگر مدتی به جای غذاهای کم چرب و پرکربوهیدرات، مدتی هم غذاهای پرچرب و کم کربوهیدرات مصرف کنیم؟ آیا اگر نتایج خوبی داد، حاضریم همیشه سبک غذاییمون رو عوض کنیم؟
یا بعد از کاهش وزن به سبک غذایی قبلی برمیگردیم؟ و دوباره روز از نو و روزی از نو.
آیا بدن اصلاً به کربوهیدرات نیاز داره؟ به قند چطور؟ آیا بدون قند میتونه زنده بمونه؟ بدون چربی چطور؟
آیا رژیمهای رادیکالی مثل رژیم کتوژنیک که کلاً مصرف کربوهیدرات رو حذف میکنند، مؤثرند؟ آیا میشه رژیمهای متعدلتری هم پیدا کرد که صرفاً کربوهیدرات رو کم کنند و بخش بزرگی از انرژیشون رو از چربی و پروتئین دریافت کنند؟ آیا رژیم آمریکایی که مصرف چربی رو محدود میکنه و به جاش کربوهیدرات تجویز میکنه، تونسته موفق عمل کنه؟
چرا رژیم مدیترانهای که رژیمی پر از چربیهای سالم مثل ماهی و روغن زیتون هست، سالهاست برچسب «سالمترین» رژیم رو میگیره. مگر چربی بد نیست؟ افرادی که از این رژیم پیروی میکنند روزانه چقدر چربی میخورند؟
آیا اصلاً میشه در مصرف چربی زیادهروی کرد؟ یا این که هورمون سیری جلوی پرخوری رو میگیره؟
چند نوع چربی داریم؟ کدومهاشون هیچ ضرری ندارند؟ کدومهاشون باید در اندازه معقول مصرف بشن؟ و کدومهاشون عملاً سم هستند؟
چه کارهایی باید انجام بدیم تا بتونیم بصورت پایدار وزنمون رو کاهش بدیم؟
آیا سوسیس با گوشت گاو یکی هست؟ اگر نه چه تفاوتهایی داره و بدن چطوری بهشون نگاه میکنه؟ آیا غذای پراسس شده به همون مقدار ارزش غذایی داره که گوشت ماهی و گوشت گوسفند داره؟
نقش ورزش در چاقی یا لاغری چقدره؟ آیا اونقدر که ما فکر میکنیم تأثیر داره؟
سندروم متابولیک چیه؟ چرا کبد چرب بوجود میاد؟ آیا چربی حیوانی داخل کبد میره یا این که قند اضافهای که مصرف کردیم، داخل کبد به چربی تبدیل میشه؟
آیا میشه علت خیلی از بیماریهای مزمن غیرواگیردار مثل بیماریهای قلبی و عروقی رو به مصرف بیش از حد قند نسبت داد؟ اگر بله. آیا محدودکردن مصرف قند افزودنی راهحل مناسبی هست؟
قند میوه چطور؟ آیا قند میوه هم ممکنه همون تأثیرات بد رو داشته باشه؟ آیا اصلاً بدنمون میتونه همه قند میوه رو جذب کنه؟ آیا میشه در مصرف میوه پرخوری کرد و هیچ تأثیر بدی روی سلامتی نداشته باشه؟
چرا بعضی آدمهایی که لاغر هستند کبد چرب دارند؟ تفاوت چربی داخل کبد و چربی شکمی چیه؟ منشأشون کجاست؟
آیا ما به غذایی که میخوریم و نقشی که در بدنمون داره توجه میکنیم یا هر آشغالی که صنعت غذا گفت خوبه داخل بدنمون قرار میدیم به امید این که بالاخره متخصصان بهتر میدونند چی برای بدن خوبه و چی بد. و آیا داریم به نظر متخصصانی گوش میدیم که هیچوقت حوصله نداشتند به شواهد علمی توجه کنند؟ و همیشه بر نظرات خودشون پافشاری میکنند؟
آیا برای سؤالاتی که براتون نوشتم تحقیقات علمیای هم هست و یا تراوشات ذهن معیوب منه؟ اگر هست آیا مقالات معتبر و پرارجاعی هستند یا مقالات شک و شبهه دار؟
و دهها سؤال دیگهای که ذهنم رو مشغول کرده و به شدت دنبال پیدا کردن جوابشم.
شاید کلاً داریم به غذا اشتباه نگاه میکنیم. شاید داریم «آشغال» میخوریم و غذا نمیخوریم و نتیجتاً بدنمون نمیدونه چطوری باید این آشغالها رفتار کنه و گیج میشه و خیلیهاش رو به عنوان چربی ذخیره میکنه.
شاید چشمها را باید شست. جور دیگر باید دید.
اگر به اندازه کافی ذهنتون رو قلقلک دادم، شاید دیدن ویدئوهای زیر بتونه بخشی از سؤالاتی که گفتم رو جواب بده. ولی دقت کنید هیچ کدوم از این ویدئوهایی که میگم زیر یه ساعت نیست. پس اگر دنبال جواب سریع و سرراست هستید، واقعاً من پیدا نکردم. به شخصه دوست ندارم ویدئوی کوتاه ببینم و به نظرم ارزش چندانی نداره و باعث تغییر مدل ذهنی بلندمدت نمیشه.
به نظرم کاهش وزن موقت همون بهتر که نباشه. وزن زیاد یکی از نشانههای رفتار بدی هست که با بدنمون داشتیم و این که نمیفهمیم چی براش خوبه و چی بهش ضرر میرسونه.
البته متوجه هستم که با نوشتن این پست عملاً بسیاری از پیشفرضها و حرفهای متخصصان علم تغذیه و البته کتابهای رفرنس پزشکی رو زیرسؤال بردم ولی واقعاً منظورم حمله به کسی نیست. به دنبال کشف حقیقت هستم و احتمالاً بخشی از حقیقت هم در سمت مخالف ماجراست. بخشی که به لطف شبکههای اجتماعی چندان نمیتونه پنهان بمونه.
به طور خاص این ویدئو که سه ماه پیش اومده حرفهای بسیار ارزشمندی برای گفتن داره:
این ویدئوها هم هست که بعضیهاشون رو دیدم و بعضیها رو نه. ولی برنامه دارم همشون رو ببینم.
- This is what the keto diet does to your body | Professor Christopher Gardner - YouTube
- The Weight Loss Scientist: You’ve Been LIED To About Calories, Dieting & Losing Weight: Giles Yeo - YouTube
- How Sugar, Excess Calories & Ultra-Processed Foods Cause Obesity & Cancer | Dr. Robert Lustig - YouTube
- Doctor Tim Spector: The Shocking New Truth About Weight Loss, Calories & Diets | E209 - YouTube
- The Scary New Research On Sugar & How They Made You Addicted To It! Jessie Inchauspé | E243 - YouTube
- The Top 7 Belly Fat Burning Hacks For 2024 That Are PROVEN To Work!
درباره فواید روزه گرفتن مداوم (Intermittent Fasting): Effects of Fasting & Time Restricted Eating on Fat Loss & Health | Huberman Lab Podcast #41 - YouTube
این دو تا نسبتاً کوتاهترند:
- The TRUTH About Fats (Everything You Need to Know!) | Dr. Robert Lustig - YouTube
- I Ate 100 TBSP Of BUTTER In 10 Days: Here Is What Happened To My BLOOD - YouTube
مستندهای زیر هم هستند اما یه کم جنبه علمیشون کمتره و جنبه تبلیغاتیشون بیشتر. ولی برای شروع بد نیستند.
- FAT: A Documentary 2 (1080p) FULL MOVIE - Health & Wellness, Diet, Food - YouTube
- The Pyramid Scheme Low Carb Documentary - YouTube
- The Low Fat Diet Is Genocide | Fat Fiction | Full Documentary | Free | Documentary Central - YouTube
این کتاب هم هست که گرفتمش و دارم میخونم و سعی میکنه به بخش مهمی از این سؤالات جواب بده:
این کتاب هم به شدت جالبه. حتماً به زودی تهیهاش میکنم و میبلعمش.
در ضمن به نظرم حتماً اعتبار علمی آدمهایی مثل Lustig Robert رو چک کنید که متوجه بشید یک «آدم متخصص» و مجرب داره راجع به حوزهای که سالها روش کار کرده و نمونههای متعدد دیده صحبت میکنه. فکر میکنم چک کردن Google Scholar و مقالاتی هم که چاپ کرده بد نباشه برای این که متوجه بشیم حرفهایی که میزنه چقدر علمی هست و چقدر با تحقیقاتش همخوانی داره.
این هم وبسایت جالبی هست. با لینکهای متعدد به مقالات و تحقیقات اخیر:
مقالات زیر هم قابل توجه هستند:
- The Lipid–Heart Hypothesis and the Keys Equation Defined the Dietary Guidelines but Ignored the Impact of Trans-Fat and High Linoleic Acid Consumption - PMC
- A short history of saturated fat: the making and unmaking of a scientific consensus - PMC
- CrossFit | Keys’ Scientific Abandon
- The SAD Diet
- Nutrients | Free Full-Text | Dietary Saturated Fats and Health: Are the U.S. Guidelines Evidence-Based?